Kontakt Postavi kao početnu stranicu
Aktualnosti O kuglačkom klubu Natjecanja Škola kuglanja Foto album Linkovi Knjiga gostiju  

 
O KLUBU
   Statut
   Kontakt
 
   
  KONTAKT
 Kuglački klub "POLICAJAC"
    B. Frankopana 19
    
47300 Ogulin
 Telefon:
     098 441 079
     098 759 797
 Fax:
     047 664 965
 E-mail: info@kk-policajac.hr
MONOGRAFIJA KK POLICAJCA

Klikom na sliku možete pogledati cijelu Monografiju u PDF formatu koja je izdana 2004. godine povodom 50-te obljetnice osnutka kluba.

 

POVIJEST

Današnji Kuglački klub POLICAJAC iz Ogulina osnovan 1954. godine i to pod imenom KK BORAC. Inicijativa za osnivanje Kluba potekla je od tadašnjih službenika Sekretarijata unutrašnjih poslova te pripadnika Narodne Milicije iz Ogulina. Prvi predsjednik Kluba bio je Dane Mrkšić. 1962. godine Klub je prvi put nastupio pod imenom KK MILICIONAR zadržavši to ime sve do 1991. godine, a tada, prvi put u neovisnoj Republici Hrvatskoj klub opet mijenja ime i to u ime koje nosi i danas - u KK POLICAJAC.

Kako je već navedeno Klub je osnovan na inicijativu tadašnjih službenika SUP-a i Milicije koji su bili i najzaslužniji za rad i uspjehe kluba. Jedan od razloga dobrih rezultata kluba 50-tih i 60-tih godina, kada je, uzgred rečeno, bio najveći rival kuglačima najpoznatijeg ogulinskog kuglačkog kluba KK Klek, bio je taj što je u to vrijeme klub imao svoju dvostaznu kuglanu, što je tada bila rijetkost. Kuglana (današnja gradska kuglana) je izgrađena također 1954. godine dobrovoljnim radom službenika SUP-a i Milicije u Ogulinu dijelom na općinskom zemljištu, a dio zemljišta na kojem je izgrađena kuglana darovao je pokojni sudac Mance.


Najstarija sačuvana fotografija kuglačkog kluba Borac iz 1954. godine


U to vrijeme najzaslužniji za rad i uspjehe kluba bili su Dane Mrkšić, Milan Vukobratović, Đuro Božić, Vilko Makek zv. Ika, Jure Šafar, Ljuban Latas, Rade Stojisavljević, Vlade Višnjić, Mićo Janjanin, Čović (ime nepoznato), Dušan Stojić, Ante Pavković, Ivica Balen, Milan Mandarić, Milan Plivelić, Stanko Fićor i Franjo Starčević kao i Milan Košenski, Koča Kočanović, Branko Ivanišević, Dane i Marijan Šiljković te Tomo Čagalj i njegov brat (ime nepoznato). Za napomenuti je da tada, kao i danas, svi članovi Kluba i kuglači nisu bili zaposleni u službi unutarnjih poslova, već je jedan dio bio iz tzv. građanstva.

Već 1955. godine Klub nastupa u C-grupi momčadskog prvenstva Centra Karlovac gdje se od 7 klubova plasirao na 4. mjesto, ispred još preostala 3 kluba sa područja Ogulina među kojima je i KK Klek.

1956., 1957., 1959. i 1960. Klub je osvajao prva mjesta na prvenstvu kuglačke Zone Ogulin, dok je 1958. godine bio drugi. Zanimljivost je to da je Klub na prvenstvu kuglačke Zone Ogulin 1959. i 1960. godine nastupio sa dvije ekipe, A i B, a B ekipa postigla je također zapažene rezultate.

Na prvenstvu Kuglačkog centra Ogulin 1961./62. godine Klub pod novim imenom KK MILICIONAR od ukupno 10 klubova osvaja prvo mjesto što je jedan od najvećih rezultata Klub a u povijesti. Na tom prvenstvu 2. je bio Željezničar (Ogulin), 3. Željezničar (Moravice), 4. Sutjeska, 5. Klek itd.


Kuglački klub Milicionar iz 1962. godine

Sve do početka 90.-tih godina Klub se takmiči na prvenstvima Kuglačkog centra Ogulin, ali zbog skromnih financijskih mogućnosti postiže prosječne rezultate. Pored toga Klub nastupa i na mnogobrojnim turnirima gdje postiže niz dobrih rezultata i osvaja nekoliko prvih mjesta.

70.-tih godina za Klub nastupaju: Nikola Ćuruvija, Milan Mandarić, Mićo Kosanović, Ive Klarić, Nikola Basić, Slavko Čanković, Nikola Lončar, Ante Miše, Rade Lisica, Mijo Žagar, Milan Ostović, Ivan Salopek – Soćo, Branko Kramarić, Milan Mamula, Miloš Kotur i dr., a 80.-tih godina nastupaju: Zdravko Kolić, Ivan Salopek – Soćo, Branko Bajt, Ljubo Kutić, Milan Ostović, Rade Lisica, Pero Šegan, Duško Erak, Dušan Bosnić, Željko Bogović, Mladen Hećimović, Ivica Kuterovac i Darijo Veselinović.

Od 1991. godine, kada Klub dobiva današnje ime KK POLICAJAC, pa do danas Klub se takmičio u međužupanijskoj ligi (IV hrvatska liga – kuglačka Zona zapad) zajedno sa klubovima Kuglačkog saveza Županije karlovačke, primorsko-goranske i ličko-senjske, gdje postiže prosječne rezultate. Početkom devedesetih za Klub su nastupali uz neke već spomenute kuglače iz 80-tih još i Zvonko Kurelac, Stevo Šlat, Zdravko i Zlatko Vuković.


Kuglački klub Policajac iz 1997. godine

U sezoni 2001./02. KK Policajac osvaja prvo mjesto u IV HKL – zapad te, zbog reorganizacije takmičenja, tek kroz kvalifikacijsko takmičenje koje je održano u Rijeci postiže svoj najveći uspjeh u povijesti – ulazak u III HKL – zapad.

Kuglači zaslužni za taj uspjeh su Branko Bajt, Mirko Birač, Nikola Birač, Mate Cindrić, Ivica Gašparović, Rolando Graovac, Tomislav Grdić, Ivica Kuterovac, Anton Marković, Goran Popović, Ivan Salopek – Soćo, Marijan Stipetić te Stevo Šlat koji se nakon što je jedno vrijeme kuglao za KK Klek vratio u KK Policajac te Nenad Plivelić.

2002. godine Klub se pojačao dolaskom Danijela Gašparovića iz KK Obrtnika Marinka Magdića iz KK Željzničara-branitelja i nakon veoma uspješne sezone 2002/03. , kao novajlija u ligi, na kraju osvaja 2. mjesto i plasira se u II HKL – zapad.

U II. HKL – zapad kuglači KK „Policajca“ zadržali su se tri ligaške sezone tj. do 2006. godine kada ispadaju u niži rang natjecanja. U tom periodu za klub su uglavnom nastupali svi sadašnji kuglači kao i još nekoliko kuglača koji su u međuvremenu promijenili klupske boje.

2004. godine u sklopu KK Policajca započela je s radom Škola kuglanja za mlađe uzraste kuglača i kuglačica, a 2006. godine za ligaško natjecanje prijavljena je i ženska ekipa.

Nakon što je kroz školu kuglanja KK Policajac Ogulin, uz 20-tak dječaka, prošlo i oko 15-tak djevojčica (god. rođenja 1990. - 1993.) u sezoni 2006./2007. KK Policajac Ogulin po prvi puta u svojoj povijesti u redovno ligaško natjecanje prijavio je žensku seniorsku ekipu koja je bila sastavljena isključivo od kadetkinja. Navedena ženska ekipa natjecala se u 2. HKL zapad/jug i za svega tri godine, u kuglačkoj sezoni 2008./2009.g., pod vodstvom trenera Željka Stipetića, osvojila je prvo mjesto te kroz kvlalifikacije za popunu 1. HKL u Gospiću plasirala se u najelitnije kuglačko natjecanje u Republici Hrvatskoj. Međutim, mlade kuglačice KK Policajc Ogulin Matea Gašparović, Ana Grgurić, Tamara majetić, Nikolina Marković, Nives Poljak, Ana Puškarić, Ana Puškarić-Kober, Valentina Prpić i Maja Stipetić u prvoligaškom društvu ostale su tek jednu sezonu i danas se ponovo natječu u 2. HKL zapad/jug.


Ženska prvoligaška ekipa

 

 
InfoStudio.hr